retronasale geurervaring

wijn met identiteit

Ruiken via de mond!

6/2/2015

 

De retronasale geurervaring is de belangrijkste vorm van geurwaarneming en gebeurt via de mond!

 

De wijn wordt in de mond opgewarmd. Hierdoor komen de aroma’s gemakkelijker los. Ook de luchtaanvoer (inademing) heeft een positief effect op het vrijkomen van aroma’s. De luchtdoorstoming (in- en uitdademing) stuurt de aroma’s van de opgewarmde wijn door via de keelholte naar de neusholte. Indien men de neus dicht zou houden heeft deze retronasale ervaring niet of nauwelijks plaats omdat door een verstoring van luchtdoorstroming de aroma’s de neusholte niet goed kunnen bereiken. Aroma’s verplaatsen zich met lucht.

Geurervaring op de retronasale manier wordt verward met smaken. Strikt genomen kan men aroma's niet proeven. Wat men wel proeft of waarneemt in de mond zijn de suikers, de zuren, de tannines, bitterheid, de temperatuur, ...

 

De ervaring van aroma’s op de retronasale manier is veel grootser en intenser dan het opsnuiven van een wijn rechtstreeks via de neus (orthonasaal).