accijnzen

Accijnzen

23/01/15

 

 

Ze zijn er weer, de accijnsverhogingen. Het jaar is zo begonnen, zij het minimaal deze keer. Maar vorig jaar hadden we af te rekenen met twee verhogingen. Vandaag wordt een halve euro aangerekend voor een fles stille wijn, en maar liefst €1,53 voor een fles schuimwijn van het type méthode traditionel.

 

De accijnzen zijn belastingen die worden aangerekend op de hoeveelheid en niet op de waarde. Voor een fles champagne van bijvoorbeeld 30 euro betaalt de handelaar of importeur evenveel accijnzen als voor een fles Cava van €4.

 

Men kan zich afvragen of de accijnzen op wijn wel nuttige belastingen zijn. De Europese grenzen zijn weggevallen om vrij verkeer van goederen en personen toe te laten. Waarom toch nog die accijnzen? Een arme handelaar die wijn wil importeren is verplicht accijnzen te betalen, zelfs op flessen die hij gratis krijgt. Dit is voor hem frustrerend als je weet dat het voor een particulier toegelaten is om, vrij van accijnzen, 90 liter wijn (=120 flessen!) per persoon de grens over te brengen, of 60 liter schuimwijn méthode traditionel (=80 flessen). Stel je voor hoe een koppel met een volgeladen koffer en achterbank terugkomt.

 

Het is algemeen bekend dat de Belg graag naar Frankrijk trekt om er inkopen te doen. In 2013 bijvoorbeeld werden ongeveer 9,5 miljoen flessen champagne officiëel uitgevoerd naar België. Maar men schat dat de Belg nog eens tussen 3 tot 5 miljoen flessen champagne zelf gaat halen! En dan hebben we het nog niet eens over de gewone wijnen.

 

Verder is het ook zo dat de accijnsbelasting Europees geregeld is en dat de aangiften en de afhandeling ervan volledig via internet gebeuren. Dit alles in een omslachtige en alles behalve gebruiksvriendelijke procedure. En vóór de donderdag van de week die volgt op de week van de aankopen moeten de accijnzen reeds betaald zijn.

 

Het zou me niet verbazen dat van de miljoenen flessen die de Belg "zelf gaat halen" er een florerend handeltje mee wordt gedreven.

 

Wat is vandaag nog het nut van die accijnzen? Ik zou zeggen: afschaffen!

wijn met identiteit